Tillbaka

Ladda hem House:ID-appen och samla allt om din bostad på ett ställe

Skanna och ladda ner appen direkt till din telefon

Underhållstips för FTX-system

Frisk luft, en ren hälsofråga. Eftersom vi vistas inomhus mer än 70 % av vår tid så är det av högsta vikt att vi skall ha en väl fungerande ventilation i våra hus. Med rätt cirkulation och tillförsel av friskluft mår både du och ditt hus bättre.

Det finns ett starkt samband mellan hur väl husägaren sköter sitt FTX-system och hur nöjd han eller hon är med inomhusluften. De som byter filter sällan eller aldrig är mer missnöjda med inomhusluften.

 

ETT VÄLSKÖTT FTX-SYSTEM GER MER VÄRME OCH BÄTTRE LUFT!

 Generellt

Ett FTX-system innebär att en tilluftsfläkt och en frånluftsfläkt ventilerar huset via ett två-kanalssystem. Tilluften går oftast till vardagsrum och sovrum medan frånluften tas från kök, badrum och tvättstuga. Värmen överförs från den varma frånluften till den kalla uteluften i värmeväxlaren. Genom att ta tillvara på inomhusluftens energi innan den släpps ut sparas 50–80 procent av energin jämfört med om ventilationen inte återvinns.

Vårda ditt FTX-System

Om inte ventilationssystemet underhålls kan det bli dålig luft inomhus och livslängden på återvinningssystemet förkortas. Även effektiviteten kan försämras. Ett dåligt skött ventilationssystem kan i sig vara ett problem för luftens kvalitet, eftersom luften kan bli sämre än den hade varit utan ventilation.

❦ Filter ska kontrolleras och rengöras vid behov men minst en till två gånger per år. Är filtret smutsigt kan det bli trögt för systemet och det drar då onödigt mycket energi för att värma luften.

❦ Rengör värmeväxlaren minst en gång per år (se manual)

❦ Fläktarna måste vara igång hela tiden. Om de stängs av under natten kan föroreningar spridas via kanalsystemet.

❦ Det finns inget lagligt krav på att ventilationskanalerna måste besiktigas regelbundet, men ungefär vart femte år behöver de rengöras.

❦ Injusteringar och inställningar är mycket viktiga både för att hålla nere energianvänd­ningen och för att få så bra inomhusluft som möjligt. Ett dåligt injusterat system kan ha näst intill obefintlig funktion, samtidigt som det drar energi.

❦ Installation och injustering av FTX-system bör helst göras av specialist på ventilations­anläggningar.

Komplettera med en luftvärmepump 

Ett FTX system kan med fördel kompletteras med en luftluftvärmepump. Man kan då ytter­ligare minska sin förbrukning för uppvärmning med upp till 30-40% beroende på husets konstruktion och planlösning. Förutsättningarna är att huset endast värms upp med ett FTX-system eller tillsammans med direktverkande el. Det finns dock några få leverantörer av FTX-systemen som inte rekommenderar en installation av luftluftvärmepump tillsam­mans med deras system. Läs alltid manualen eller hör med leverantören för FTX-systemet innan en installation.

 

 

 

©Eklund & Eklund 2020

Rengör kaklet regelbundet!

Tvål- och schamporester, hudavlagringar och annan smuts fastnar lätt i kakelfogarna i badrummet och bildar grogrund för mögel, som ibland kan vara svårt att få bort om det har börjat växa in i fogen. Så vad ska man göra för att få bukt med problemet?

Bäst är om du regelbundet sprayar kaklet med såpa, vatten och ättika efter du duschat, skölj bort efter en stund med vatten. På detta sätt rengörs både kakel och fogar. Men om fogarna behöver en extra behandling så ger vi dig två tips;

Alternativ 1 Miljövänligt

Du behöver

  • Bikarbonat
  • Vatten
  • Gammal tandborste

 

Så här gör du

  1. Gör en pasta av bikarbonat och vatten.
  2. Applicera pastan på kakelfogarna.
  3. Låt verka ca 15 min.
  4. Använd tandborsten och skrubba fogarna. Doppa tandborsten i vatten om det är torrt.
  5. Torka rent med trasa och vatten.
  6. Klart!

För att få lite tjockare konsistens kan du även lägga i lite potatismjöl och ättika.

 

 

Alt 2 Rengöringsmedel (lite starkare!)

Det finns också särskilda rengöringsmedel för mögelborttagning i fogar. Använd handskar när du rengör eftersom det här är starka medel.

Fogarna kan behöva mättas med vatten innan användning av vissa produkter, för att undvika blekning. Läs bruksanvisningen noggrant, och när du väljer produkt, tänk på att vissa kakelsorter har glasyrer och dekorer som kan vara känsliga för sura alkaliska rengöringsmedel. Många medel passar inte för mjukfog, utan enbart cementfogar.

Ser dina cementfogar fortfarande missfärgade ut efter upprepade rengöringsförsök kan du fylla i dem med särskild fogmålningsfärg. I mjuka silikonfogar kan möglet tränga djupare in, och i värsta fall kan du behöva byta fogarna helt.

 

Var smart och slipp bekymret…

Nu när det är rent och fint så vill vi gärna ge lite tips på hur du förebygger nytt mögel;

  • Låt dörrar och fönster vara öppna när badrummet inte används för att ventilera ut fukten.
  • Rengör kaklet ofta – gärna en gång i veckan!
  • Impregnera fogarna med ett impregneringsmedel för fogar, eller testa att använda ett vanligt vitt stearinljus!

 

Underhåll dina lås!

Har du tänkt på att dina lås är teknisk utrustning som måste skötas om för att fungera och hålla? Det är lätt att missa…. Underhållsbehovet varierar beroende på hur ofta låset används, vilken belastning och var de finns. Olika typer av lås och de olika delarna av ett lås skall ha olika typer av service. Fel slags service kan i längden förstöra ett lås, så det gäller att tänka till! Nycklar som används mycket slits och fungerar sämre. Slitna nycklar skall bytas ut. Olika lås har olika behov av underhåll, se mer nedan

 

Mekaniska Låshus

Smörjning med fett rekommenderas två gånger per år, båda sidorna på fallarna är lika viktiga. Använd fett med bra vidhäftning tex Assa låsfett.

 

Tillhållarlås

Om ett tillhållarlås börjar kärva, rengör det. Ett tillhållarlås får ALDRIG smörjas i nyckelhålet! Endast regeln som reglar dörren eller fönstret skall smörjas. Använd ett långtidsverkande fett avsett för detta ändamål.

 

Cylinderlås

Två gånger per år rekommenderas att du smörjer låscylinder. Cylinderlås som används mycket frekvent, eller är extremt väderutsatta, bör sprayas oftare. En smörjning strax före vinterns ankomst förhindrar kondens- och isbildning, som kan försvaga låset.

Ett cylinderlås får ALDRIG smörjas med olja, fett eller grafit.  Använd endast spray avsedd för låssmörjning i nyckelhålet eller teflonbaserad spray. Använd ALDRIG fett eller universalspray som 5-56 eller WD-40.

Tänk på!
Nycklar förslits vid normal användning och bör bytas ut vid försämrad öppningsförmåga.

 

Slutbleck

För en mjuk och säker funktion bör glidytan mellan fall och slutbleck smörjas minst två gånger per år. Använd tex Assa Låsfett, torka bort eventuellt överflöd. VARNING! Fil- och smärjelspån stör funktion.

 

Elektriska låshus

Smörjning med fett rekommenderas två gånger per år eller vid behov. båda sidorna på huvudsak förregling och kolv (dom rörliga delarna).

Varning!  Smörjning av låshusets inre delar med låsspray får ej ske.

 

Hänglås

Hänglås av typen tillhållarlås med spärrbrickor – t.ex. ABLOY PL-serien – skall smörjas i nyckelhålet med en droppe motorolja eller med låsspray. Smörj även där låsbygeln går in i låset. Använd ett långtidsverkande fett avsett för detta ändamål.

Hänglås med cylinder skall servas med låsspray – ALDRIG fett!

Hänger hänglåset utomhus bör det ses till minst två gånger om året.

 

Låsenheten

Vid den årliga allmänna funktionsgenomgången kontrolleras även åtdragningen av skruvar för låshus, behör, dörrtrycken och slutbleck.

 

Gångjärn

Glöm inte att se över alla gångjärn minst en gång om året. Se till att eventuella skruvar sitter ordentligt. Lösa skruvar försämrar dörrens funktion, ökar slitaget och underlättar inbrott. Den svarta dammbeläggningen som lätt sätter sig på gångjärnen förhindras bäst med regelbundet underhåll och smörjning. Använd ett långtidsverkande fett, INTE olja.

 

Dörrstängare

Vid den årliga kontrollen justeras följande funktioner:

  • Stängningshastighet, fjäderkraft, öppningsbroms och tillslutningshastighet.
  • Smörj ledande lagring i larmsystemet. Kontrollera fastsättning i dörr och karm.

 

Tips – lägg upp i bra att göra planer så påminner ditt Hus:ID dig när det är dags att se över låsen!

Rensa garderoberna!

”Ordning och reda, pengar på fredag!” brukar man säga, och visst är det härligt att öppna garderobsdörren och se att den är i ordning och även slippa se alla kläder som används längre? Här kommer lite tips för att få det att hända!

1. Töm och rengör garderoben och byrålådor

Ta fram alla dina kläder och sprid ut dem på stolar, sängar, bord, golv. Dammsug och torka ur garderoben.

2. Sortera

Ha bara kläder framme som tillhör säsongen. Övriga kläder kan du lägga ner i lådor eller hänga på annan plats. Börja med att plocka bort alla kläder som tillhör en annan säsong. Packa ned dem i lådor eller häng undan dem på annan plats.

Sortera de kläder du har i grupper. Byxor, kavajer, klänningar, tröjor, sportkläder etc.

Det mest ohållbara du kan göra är att äga kläder som inte används! Prova alla plagg och fäll efter det domen. Du ska bara behålla det som passar, som gör dig lycklig och får dig att må bra.

 

3. Slänga – ge bort / Sälja / Kanske behålla

Dela upp kläder och accessoarer i grupper.

  • Trasigt, gammalt eller slitet. Gör livet enklare och kasta plaggen. Släng i sopsäckar. Tänk på miljön och släng sen säcken i klädåtervinningen.
  • De kläder som inte passar längre, lägger du i en hög. Sälj kläderna eller donera kläderna till en second handbutik eller t ex Stadsmissionen. Eller ge bort till familj och vänner.
  • Kanske behålla? Osäker om du ska behålla plagget. Stanna inte upp och vela för länge utan sortera dem i kanske högen. Lägg i en låda eller påse och se om du kommer använda den dom närmaste månaderna. Har du inte saknat eller använt dem vid nästa garderobsrensning så gör dig av med dem.
  • Nostalgi? Har du kläder som har mycket minne – lägg dem i en speciell låda

 

4. Behålla

Plaggen som du använder och trivs i, lägger du tillbaka i byrålådor och hänger tillbaka i din ny städade garderob. Använd gärna lådindelningar och smarta galgar.

 

Ge gräsmattan kärlek!

Här får du några tips så att gräset inte är grönare på andra sidan staketet….

Kratta och räfsa

Börja med att kratta bort höstens löv och kratta upp ev. mossa.

Vertikalskär och lufta

Är gräsmattan ett par år gammal samt hunnit bli satt kan den vara i behov av att luftas. Då är det bra att vertikalskära och lufta den, dvs göra små lufthål ner i jorden (1-2cm) för att syresätta gräset och förbättra dräneringen

Toppdressa och så gräsfrö

Vissa områden kanske behöver att du tillför näringsrik jord, sk. dressjord. För att stimulera nytt gräs och få en tätare gräsmatta kan du så nya gräsfrön på ditt redan befintliga gräs.

Gödsla och kalka

För att få ett riktigt grönt gräs måste också näring och gödsel tillföras i lagom mängd, kosten är ju viktig för hälsan!  Tidpunkt för att gödsla och kalka gräsmattan är tidig vår, försommar och höst inför vintern.

 

Den gröna gräsmattan kommer tyvärr inte helt utan ansträngning. Se till att vattna och sköt om den för det stämmer att grönt är skönt.

TIPS! Lägg in en påminnelse på ditt Hus:ID, så du inte missar det👍

0
    Varukorg
    Din varukorg är tom.Återgå till shopping
    Logo

    Vi värdesätter din integritet

    Vi använder cookies på Houseid.se för att:

    Förbättra webbplatsens användarupplevelse.

    Mäta besöksstatistik för att förstå och optimera hur webbplatsen används.

    Vi använder cookies på Houseid.se för att:

    Utveckla nya funktioner och förbättra webbplatsen.

    Visa anpassat innehåll baserat på dina intressen och frågeställningar.

    Vill du veta mer om våra villkor i tjänsten House:ID och hur vi hanterar din och din bostads data kan du läsa mer i våra allmänna villkor och vår integritetspolicy.